Tips för att undvika arbetsskador

Tips för att undvika arbetsskador

Du ska kunna arbeta utan att din kropp tar stryk. Ett arbete betyder inte att du efter tio år ska ha en utsliten rygg, ha dåliga axlar och inte kunna röra dig som du önskar. Du ska kunna arbeta under bra förhållanden.  Det är alltid utgångspunkten.

För många yrkesgrupper låter det här som en önskedröm, och vi vet att exempelvis inom vården och byggsektorn finns det många vars kroppar tagit onödigt mycket stryk genom åren. Men även inom stillasittande arbeten finns arbetsskador och att sitta framför en dator under hela dagen har också sina risker.

Förebygg arbets- och förslitningsskador

Förstå arbetsgivarens ansvar

Du ska kunna ställa krav på din arbetsplats. I många verksamheter och företag är ledningen fullt upptagna med det dagliga arbetet och arbetsmiljöfrågor kan halka ner på prioritetslistan, men hur man än vrider och vänder på det har arbetsgivaren huvudansvaret för arbetsmiljöarbetet.

”Chefen behöver känna till arbetsmiljölagen och de arbetsmiljöregler som gäller för företaget, så att arbetsmiljöarbetet kan läggas upp på ett bra sätt.” – Arbetsmiljöverket.

Det här är krav du kan – och bör – ställa.

Förstå arbetstagarens ansvar

Som arbetstagare är det nödvändigt att du upplyser ledning och skyddsombud om de arbetsförhållanden som råder. Utför du arbete som på lång eller kort sikt kommer att slita på kroppen måste du flagga för det.

Även om arbetsgivaren har ett huvudansvar är det viktigt att göra sin röst hörd. Det kan ibland krävas att man skriker ganska högt för att få upp frågorna på prioritetslistan – och det är allas ansvar. Så vänta inte på att dina rättigheter uppfylls åt dig.

Träning

Att träna och röra på sig i vardagen förbygger skador. Du rör på dig mer allsidigt, stärker muskler och blir rustad för att klara de kanske monotona rörelser som krävs i arbetet. Detta gäller alla yrkesgrupper och jobb. Om det inte finns något friskvårdsprogram på arbetsplatsen är detta definitivt något som ska inledas.

Att ha anställda som tränar är dessutom en investering för alla arbetsgivare.   I slutändan brukar det generera pengar.

Sedan behöver träning inte enbart innebära ett, två besök på gymmet i veckan. Lika viktigt är de små sakerna du gör i vardagen – varje dag. Att ta mikropauser, gå en kort promenad på lunchen och stretcha är förebyggande. Och som alltid, ”den bästa träningen är den som blir av”.

Stillasittande arbete

I många fall har arbetsplatser med traditionella fysiska arbeten tydligare strategier för förbättrad arbetsmiljö (även om det inte alltid är fallet). Stillasittande arbeten i kontorsmiljö är annorlunda och där är det vanligt att man aldrig sett någon plan kring dessa frågor.

Vanliga problem i kontorsmiljö är:

  • Stolen är vinklad i 90 grader. En för upprätt arbetsställning belastar kroppen mycket mer än om man sitter lätt tillbakalutat.
  • Datorskärmen sitter för högt vilket gör att man tittar rakt fram eller snett uppåt och belastar nacken
  • Tangentbord och mus sitter för högt vilket gör att armbågar och axlar tar onödigt mycket stryk.

Allt detta kan avhjälpas med bra träning om hur man ska sitta när man arbetar. Att ha en arbetsstation som går att ställa in är nödvändigt. Skrivbordet skall vara individuellt anpassad för dig – helst höj- och sänkbart – och stolen skall gå att få exakt så den passar dig.

Så vad gör du?

Alla arbeten har sina egna risker, och du vet bäst vilka arbetsuppgifter som sliter på din och dina kollegors kroppar. Var noga med att lyfta dessa frågor och att ni på arbetsplatsen fram till en lösning. Det kan vara allt från hjälpmedel vid tunga lyft till en bättre arbetsstation.