Så skriver du ett bra CV

Ett CV är en sammanställning av ditt professionella liv, din utbildning och dig som person. Du ska på en, två A4 ge en beskrivning av dig och varför du är väl lämpad för jobbet. 

Det låter kanske enkelt, men alla som försökt skriva ner vilka de är i det här formatet vet att det är ganska knepigt. Därför har vi sammanställt en guide för hur du skriver ett bra CV. Utgå från de kategorier vi beskriver och bygg ditt dokument utifrån dem. 

Men när du gör din första ansökning via Offentliga Jobb är det lättare än så. Vi har ett färdigt onlineformulär där du för in dina uppgifter som arbetsgivare kan ta del av. Så innan vi går in på allmänna riktlinjer om hur du skriver ett bra CV börjar vi här på Offentliga Jobb.

Ansökningsformulär på Offentliga Jobb/Visma Recruit

När du registrerar en användare på Offentliga Jobb/Visma Recruit ombeds du att skapa en ansökan direkt i verktyget. Du behöver alltså inte fundera på formatering och hur det ska se ut. Istället fyller du i dina personliga uppgifter och verktyget skapar automatiskt ett CV som du skickar till arbetsgivaren. 

I ansökan på Offentliga Jobb/Visma Recruit fyller du i de delar som finns i ett traditionellt CV. Det börjar med dina person- och kontaktuppgifter och fortsätter med vad du arbetat med, utbildning och referenser. Du kan också lägga in ett personligt brev där du friare berättar om vem du är samt varför och vad du söker för arbete.

När du väl har fått kontakt med en arbetsgivare kanske du vill göra ett mer uttömmande CV, eller om du vill söka ett arbete som inte annonseras här, då kan det vara bra att ta en titt på resten av den här artikeln som går på djupet om vad ett bra CV ska innehålla. 

Upplägg av CV

Gå igenom dina studier och ditt professionella liv i kronologisk ordning – börjar med grundskola fram till eventuella eftergymnasiala studier och ditt första till ditt senaste arbete. Fördelen med det här upplägget är att det tydligt visar din utveckling och dina steg i livet.  

Att tänka på: Var noga med strukturen för att tydliggöra dina meriter. 

Längd på CV

Som regel ska ett CV vara minst ett A4 och max två. Du ska kunna visa att du åstadkommit saker, men du ska inte bli långrandig. Kort, koncis och informativ är de tre ledorden du ska följa. Ju mer som krävs av ett arbete, desto längre kan du naturligtvis skriva. För vissa yrken är kravlistan lång och då ska du leva upp till den så gott du kan. 

Att tänka på: Hur kortar du ner ditt CV om det är för långt? Är det onödigt långt i vissa stycken, vinner du på att göra punktlistor istället för att skriva text, kan du dra ner storleken på typsnittet utan att det blir svårläst?

Vad ska ett CV innehålla?

Snabbfakta

Det är naturligtvis viktigt att ta med namn, telefonnummer, mailadress och fysisk adress. Det är klokt att både ha informationen presenterad i texten och i footer eller header av dokumentet (i alla fall namn och mailadress och speciellt om ditt cv blir mer än ett A4). 

Utbildning

Gå igenom de skolor du gått på och utbildningar du tagit. Om betygen är goda, i alla fall inte katastrofala, kan det vara klokt att ta med dem också, i alla fall från senare utbildningar.

Det kan också vara värt att nämna om du tagit några andra kurser förutom traditionell gymnasie- och universitetsutbildning. Det kan hända att du i ett tidigare arbete gick någon kompetenshöjande kurs, var på en rad seminarier kring ett ämne eller liknande. Har du haft någon annan roll i din utbildning, satt i elevråd, var aktiv i en studentförening eller liknande, kan du nämna det också. 

Att fundera på: Vilka utbildningar har du gått, både traditionella och mer informella?

Arbetserfarenhet

Det här är den viktigaste punkten i ett CV och det som de flesta arbetsgivare tittar mest på då de ska hitta en lämplig kandidat.

Försök att kortfattat beskriva din roll under varje anställning och hur den erfarenheten har gjort dig till en mer attraktiv sökande. Att bara skriva att du exempelvis jobbat i en butik säger inget om vad du tagit med dig därifrån, men om du nämner att du lärt dig hantera och vara professionell i stressiga situationer, lärt dig lösa problem för missnöjda kunder och arbetat i ett team med 20 medarbetare blir det plötsligt en merit för vilket yrke du än söker.

Att fundera på: Hur kan din tidigare yrkeserfarenhet vara till fördel i nya yrken?

Personlig information

Det är en avvägning hur mycket du vill ta med. Du vill visa lite av dig själv, människan bakom ditt CV, men du vill å andra sidan inte skriva en uppsats om personliga angelägenheter. I slutändan är det dina meriter som väger tyngst.

Det kan vara klokt att berätta om dina intressen och vad du drivs av i livet förutom arbetet. Försök att välja aktiva snarare än passiva aktiviteter. Att säga att du gillar att se på TV och kolla Facebook är ingen merit (även om alla gör det). Om du istället sysslar med sport, musik, teater eller liknande ger det en mer fördelaktig bild av dig.  Du ska självklart vara ärlig, men som tumregel är det bättre att säga att du gillar matlagning än att säga att du gillar att äta mat.

Att fundera på: Vilka intressen har du som gör dig till en attraktiv arbetssökande?

Referenser

Det är viktigt att ha någon, helst två, referenser som arbetsgivaren kan kontakta. Välj då gärna personer som varit din chef, eller i alla fall över dig i någon slags hierarki. Berätta för dina referenspersoner kortfattat vilka yrken du söker och vilka som kan komma att kontakta honom eller henne.

Att fundera på: Vilka referenspersoner har du med?

Övriga saker att tänka på när du skriver ett CV

  • Format: Ska du maila din ansökan kan det vara klokt att ha både en version i ett vanligt Word-dokument och en PDF. Arbetsgivaren anger ibland vad som föredras.
  •  Per post: Skickar du ditt CV per post, se till att ha ett stort kuvert så du slipper vika pappren.
  • Verifiera språket: Du måste stava rätt, använd rättstavningsprogram, läs igenom en extra gång och låt gärna någon annan titta på det du skrivit.
  • Var positiv: Försök att hålla en positiv ton genom ditt CV utan att gå till överdrift

Det här är grunden till ett bra CV och en bra ansökan. Naturligtvis kommer resultatet skilja sig beroende på vilket yrke du söker; det är olika kultur på olika arbetsplatser och inom olika branscher som du kan behöva ta hänsyn till. Så utgå från det här dokumentet men försök skräddarsy det till det specifika yrke du söker.