Tips för dig som söker jobb

Tips för dig som söker jobb

Att söka jobb kan vara knepigt. Du får ett begränsat utrymme i ett brev för att få arbetsgivaren intresserad av dig – förstå att du har rätt meriter. Sedan ska du under en intervju ge en bredare bild av dig som anställd och person för att få intervjuaren att bli ännu mer intresserad.

Helst imponerad.

Lyckligtvis finns det lösningar om du tycker att det känns svårt. Att söka jobb inte är någon nedärvd färdighet du antingen har eller inte har. Det är snarare något du lär dig genom att förstå de koder du sänder ut i det du skriver och säger.

Genom att förbereda dig väl inför alla steg i arbetssökarprocessen har du större chans att faktiskt få jobbet i slutändan. Här följer en guide som går igenom samtliga steg i processen.

Hjälp med jobbsök i fyra steg

1. Hitta lediga jobb

Först och främst ska du hitta lämpliga arbeten som något så när matchar dina tidigare yrkeserfarenheter och din utbildning. Kom dock ihåg att arbetsgivare ofta tar i lite i sina annonser, lever du inte upp till exakt allting som står behöver det absolut inte betyda att du inte är en värdig kandidat.

Vi är den största sökmotorn för offentliga jobb i Sverige, så om ditt mål är att arbeta inom offentlig sektor börja här på sidan - Sök lediga jobb här

2. Skriv ett CV

I ett CV ska du beskriva dina tidigare arbeten och utbildningar på ett till två A4-sidor. Du ska komprimera ditt yrkesliv och erfarenheter och förpacka dem i ett lättöverskådligt, attraktivt dokument.

Det här låter kanske enkelt, men det finns vanliga misstag som återupprepas gång efter annan hos mängder av jobbsökare. Vi har därför skapat en mall du kan utgå ifrån för att få till ett CV som arbetsgivaren vill ha det. Visst ska ett CV vara personligt, och du är fri att lägga din ”touch” på det hela, men utgå från mallen och var säker på att du får med allt viktigt. Läs vår mall för CV

3. Skriv personligt brev

Du skickar ofta ett personligt brev tillsammans med din CV. Här har du chans att under lite friare former berätta hur du hittat jobbet, vilka kvaliteter du har och hur de passar in på det arbete du söker.

Men för att den här typen av brev ska bli framgångsrikt kan du inte skriva som om du skriver ett brev till en kompis. Du ska vara professionell och det finns riktlinjer du vinner på att följa. Läs vår mall för brev till arbetsgivare

4. Förberedelser inför arbetsintervju

När du blir kallad till en intervju har du kommit en bra bit på vägen. Dina meriter och ditt brev har väckt intresse och arbetsgivaren tycker att du skulle kunna passa för jobbet. Nu är det upp till dig att knyta ihop säcken.

Men en arbetsintervju är svår, speciellt om du är ovan med situationen. Du ska under en kort tid försöka visa att du är rätt för jobbet. Därför har vi sammanställt en lista av de vanligaste frågorna du får under arbetsintervjuer och lite tips på hur du ska tänka kring svaren. Att komma förberedd är av yttersta vikt. Läs tips inför arbetsintervjun