Regional brottsförebyggande samordnare

Generell information

Övrigt

Spara som favorit

Om arbetsplatsen

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden. Målet är att göra det bästa för Skåne och bidra till goda livsvillkor och en hållbar utveckling. I vårt uppdrag har vi olika roller och fungerar både som utvecklingspartner och som beslutsfattare i frågor som rör länets utveckling. Vi arbetar på uppdrag av regering och riksdag och investerar 2,3 miljarder och fattar 70 000 myndighetsbeslut för Skånes och Sveriges bästa varje år.

Vi är ca 600 medarbetare och har kontor i Malmö och Kristianstad. Vår vision är "Det bästa för Skånes människor, djur och natur. Idag och imorgon".

Länsstyrelsen Skåne söker minst en regional samordnare för det brottsförebyggande arbetet till enheten för folkhälsa och trygghet på samhällsbyggnadsavdelningen. Din arbetsplats blir på vårt kontor i Malmö. Anställningen är tillsvidare med 6 månaders provanställning. Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Enheten för folkhälsa och trygghet med ca 15 medarbetare arbetar för en socialt hållbar utveckling i Skåne med uppdrag inom främst folkhälsa och brottsförebyggande arbete.

Vill du veta mer om Länsstyrelsen Skåne och samhällsbyggnadsavdelningens verksamhet? Se filmerna via länken nedan.

Arbetsuppgifter

Länsstyrelserna har sedan 2017 ett uppdrag av regeringen om regional samordning och utveckling av det brottsförebyggande arbetet. Du kan nu bli en del av detta spännande utvecklingsarbete. Länsstyrelsernas uppgift är att bygga ett långsiktigt strukturerat stöd som möter kommuners, polis och andra aktörers behov av samverkan, kompetensutveckling och expertstöd. Arbetet ska ske i nära samverkan med närliggande uppdrag på Länsstyrelsen, bland annat mäns våld mot kvinnor, samordning inom alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT) och uppdrag inom samhällsskydd och beredskap. Från och med den 1 juli 2023 föreslås kommunerna få ett lagstadgat brottsförebyggande ansvar. Det kommer i sin tur innebära att Länsstyrelsen behöver utveckla sitt stöd till kommunerna så att de kan uppfylla den nya lagens krav.

Vårt arbete utgår från det nationella programmet Tillsammans mot brott och inkluderar både social prevention och situationell prevention. I uppdraget som regional samordnare ingår att stödja utvecklingen av ett kunskapsbaserat arbete med utgångspunkt i lokala och regionala läges- och problembilder. Det kan handla om att tillgängliggöra kunskapsunderlag och metoder, ta initiativ till och stärka samverkan eller ordna forum för dialog och erfarenhetsutbyte. De brottsförebyggande samordnarna fungerar som en länk mellan lokal och nationell nivå, följer upp arbetet i länet och redovisar det årligen till Brottsförebyggande rådet (Brå). Arbetet innebär en del resor inom Sverige.

Som medarbetare hos oss har du tre roller: arbetstagare, kollega och verksamhetsutövare. I rollen som arbetstagare representerar du myndigheten, tillsammans med dina kollegor bidrar du till det samlade resultatet och som verksamhetsutövare skapar du samhällsnytta utifrån din sakkompetens.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en akademisk utbildning inom sociologi, kriminologi eller annan utbildning som vi bedömer som likvärdig. Du har flerårig erfarenhet av arbete med brottsförebyggande frågor på strategisk nivå. Vi ser att du har bakgrund från offentlig förvaltning från kommunal, regional eller nationell nivå. Du bör också ha erfarenhet av utvecklingsarbete, av att leda och driva processer samt av att stödja samverkan mellan olika aktörer. Du har även en god erfarenhet av att utreda, analysera och skriftligt sammanställa olika uppgifter. Det är meriterande om du har erfarenhet av att arbeta med social prevention.

Du är en initiativrik strateg med ett genuint engagemang för brottsförebyggande frågor. Du tycker om att fungera som processledare och har en kommunikativ förmåga som bidrar till att skapa engagemang och utveckla samverkan. Du är kunnig inom ditt område och kan på ett pedagogiskt sätt översätta teori till praktik. Som person har du en förmåga till helhetssyn och kan arbeta systematiskt och strukturerat för att utveckla idéer och lösa problem. Du är van att ha många kontaktytor och har en förmåga att prioritera och arbeta flexibelt. Tillsammans med dina kollegor arbetar du mot gemensamma mål och det är därför en förutsättning att du är lyhörd och bra på att samarbeta.

Länsstyrelsen eftersträvar att ha medarbetare med olika egenskaper, förutsättningar och livserfarenheter. Det är samspelet mellan medarbetarnas olikheter och likheter som utgör en av Länsstyrelsens framgångsfaktorer.

Anställningens omfattning

Tillträde snarast enligt överenskommelse.
Tillsvidare.

Ansökan

Referensnummer:   112-30730-22

Gör ansökan

Lön

Löneform: Månadslön.

Anställning

Minst 1 tjänst

Arbetstid: Dagtid.

Övrigt

Vi ber dig söka anställningen genom länken i denna annons för att underlätta vår hantering av inkomna ansökningar samt för att säkerställa kvaliteten i vår urvalsprocess. Det är av största vikt att du är noggrann när du fyller i din ansökan då den bedöms gentemot en fastställd kompetensprofil samt mot andra sökande.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Du hittar information om hur Länsstyrelsen Skåne behandlar personuppgifter på https://www.lansstyrelsen.se/dataskydd.