Lönerförhandling – så förbereder du dig

Att löneförhandla är obekvämt. Du befinner dig i en förhandlingssituation på arbetsplatsen, med någon du kanske jobbar eller kommer att jobba mycket tillsammans med, och du ska försöka bevisa att du är värd den lön du är ute efter. Många bävar inför detta.

Som i så många andra obekväma situationer blir det lättare om du förbereder dig väl och försöker sätta dig in i vad som kommer hända. Med kontroll går löneförhandlingen lättare, och du kanske till och med når ett bättre resultat.

Här ska vi ge några handfasta tips till dig som ska in i en löneförhandling.

Fem tips inför löneförhandlingen

1. Förstå vad du är värd

Till att börja med är det bra att ha en bild av hur löneläget ser ut i din bransch. Titta på vad andra tjänar som har din kompetens och arbetsuppgifter. Du kan alltid kontakta facket som har mycket information kring snittlöner, minimilöner och vad just du skulle kunna kräva.

Det här är bra att veta, och gör att du kan ställa rimliga krav, men dina löneanspråk ska aldrig bygga på vad andra tjänar – speciellt inte inom samma företag eller verksamhet. Fokus ska ligga på din kompetens och det är utifrån den din lön kommer sättas.

2. Undvik att prata pengar

Det här kan låta knepigt eftersom du är i en situation som förr eller senare kommer mynna ut i en diskussion om just pengar. Men ju längre du kan hålla på det, desto bättre är det.

Tänk dig in i motpartens situation. Du är mer intressant om du diskuterar hur du trivs på företaget, hur du vill utvecklas och hur du ser din roll under de kommande åren än om du direkt säger ”jag vill ha en lön på x kronor”.

3. Erbjud något extra

Oavsett vad du jobbar med finns det ansvar som du kan axla – ansvar som gör dig mer attraktiv. Du kan erbjuda dig att hålla i möten, driva kompetensutvecklande verksamhet, sköta praktiska saker på jobbet etc.

Försök alltid att erbjuda något extra. Det kommer visa att du har passion för jobbet och är värd att satsa på. Dessutom är det här bra för din cv. Då kommer det inte bara stå vilket jobb du hade utan också att du tog ansvar för verksamheten som helhet.

4. Vad utöver pengar är viktigt?

Även om du inte skulle nå exakt dit du vill gällande lön så behöver inte förhandlingen vara över. Tänk också på andra förmåner som är viktiga för dig. Pension är kanske den vanligaste punkten. Om din arbetsplats avsätter en del av lönen i pensionssparande kan den också förhandlas. Du kan också diskutera semester och ledighet.

5. Våga spänna bågen

När ni väl kommer fram till diskussion pengar är det naturligt att ni är oense. Det är en oundviklig del av en förhandling. Och skulle du få ditt första förslag accepterat omgående kanske du la ditt utgångsbud för lågt. När du vet vad du är värd, och förklarat att du vill utvecklas på jobbet, är det lättare att föreslå en summa.

Naturligtvis ska du be om en lön inom rimlighetens gräns, men försök inte vara överdrivet blygsam och be om en lön du innerst inne inte skulle vara nöjd med. Att tänka ”jag får väl den lön jag är värd” är också ett misstag. Risken finns att du blir utnyttjad då.

Kom också ihåg att ni inte måste komma till ett avslut där och då. Är det så att arbetsgivarens bud ligger långt från vad du tänkt dig kan det vara värt att ta en dag att tänka på saken. Låt samtalet sjunka in och ta diskussionen vidare dagen efter.