jobb just nu!

Museichef Göteborgs konstmuseum

Generell information

Övrigt

Spara som favorit

Om arbetsplatsen

Kulturförvaltningen verkar för ett brett konst- och kulturliv för alla att delta i. Vi arbetar för en hållbar och öppen stad som sätter kulturen och konsten i centrum.
Kulturförvaltningen har cirka 600 anställda som verkar inom tre huvudsakliga sektorer: Bibliotek, Museer, och Fri konst och kultur.

Arbetsuppgifter

Vill du leda ett redan prisat och erkänt museum igenom en omfattande om- och tillbyggnad som syftar till att möjliggöra en mer dynamisk verksamhet där bygganden stödjer publikens och konstens behov? Med en internationellt uppmärksammad samling, där kunskapsuppbyggnad är väl integrerade i verksamheten och där ett angeläget utbud av utställningar och pedagogiska aktiviteter erbjuds årligen, så är Göteborgs konstmuseum ett av norra Europas främsta museer för bildkonst. Kan du med dina kompetenser och erfarenheter bidra till att förverkliga Göteborgs konstmuseums mission att vidga den konsthistoriska berättelsen ska du söka tjänsten som museichef.

Vi erbjuder dig ett ledningsuppdrag för en verksamhet som har stor synlighet i samhället och angår många människor. Tjänsten innebär ett konstnärligt ledarskap på strategisk nivå. Du driver och leder verksamhetsutvecklingen med syfte att lyfta fram konsten och skapa förutsättningar för kunskap och upplevelser för en bred målgrupp.
Då Göteborgs stad har beslutat att arbeta för en om- och tillbyggnad av museet har museichefen en central roll i att driva arbetet framåt och positionera Göteborgs konstmuseum som en självklar plats för nästa generations konstbesökare. Ett arbeta som görs genom bred samverkan tillsammans med medarbetare, staden och en rad externa samarbetsparter och finansiärer.
I rollen som museichef är du ledare, verksamhetsföreträdare och arbetsgivare. Du har resultat- och kvalitetsansvar för verksamhet, utveckling, ekonomi och personal. Du ansvarar för och leder genom två enhetschefer. Som museichef är du en viktig del av ledningen för en av Sveriges största museiorganisationer med ansvar för Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet och Sjöfartsmuseet Akvariet där flertalet omfattande utvecklingsprojekt just nu pågår.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har högskoleexamen relevant för museets ämnesområden. Konstnärligt ledarskap på strategisk nivå kräver tydliga visioner, kunskap om äldre såväl som samtida konst, samt erfarenhet av museets olika processer från samling till utställning. Du har därför tidigare arbetat som chef inom konst- och museivärlden på strategisk nivå, med goda verksamhets- och ekonomiska resultat. Som ledare arbetar du aktivt med att motivera och utveckla medarbetare, vi ser därför att du har erfarenhet av att leda andra chefer, utbildning inom ledarskap är meriterande. Vidare har du erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd organisation där du har arbetat med ledning och styrning, systematiskt arbetsmiljöarbete och samverkan.
Har du erfarenhet av större om- och tillbyggnadsprojekt inom museiverksamhet samt av att leda förändringsprocesser med goda resultat så är detta meriterande. En förståelse för att arbeta med extern finansiering på olika sätt är viktigt för att lyckas med uppdraget. För uppdraget är det också nödvändigt att du har etablerade kontaktnät inom museets område och god orientering inom aktuell konst- och museidebatt.

Som ledare förväntar vi oss att du är engagerad, lyhörd och tydlig. Du har förmåga att konkretisera visioner för att skapa förutsättningar att utveckla verksamheten och dina medarbetare. Du skapar och sprider arbetsglädje för ett hållbart medarbetarengagemang. Din kommunikativa förmåga och ditt arbetssätt genererar också delaktighet och förtroende inom och utanför museet, förvaltningen och staden.

Observera att intervjuer kommer att hållas 14 februari och 17 februari. Går du vidare i rekryteringsprocessen kommer du att få göra ett chefstest 4 mars kl 8.30-17.00.

Anställningens omfattning

Tillträde:   2020-06-01

Eller enligt överenskommelse.
Tillsvidare.

Ansökan

Referensnummer:   A925906

Gör ansökan

Anställning

Arbetstid: Dagtid.

Övrigt

Vi avböjer all form av kontakt med rekryteringsföretag eller liknande.