jobb just nu!

Handläggare förorenade områden

Generell information

Övrigt

Spara som favorit

Om arbetsplatsen

Länsstyrelsen i Dalarnas län är en statlig myndighet som finns nära människorna i vårt län. Vi är en viktig länk mellan länet och regeringen, riksdagen och centrala myndigheter. Vår uppgift är att säkerställa att nationella mål och uppdrag genomförs regionalt och med hänsyn till förutsättningarna i just vårt län. Vårt arbete bygger på en samsyn kring mål och prioriteringar och utgår från de fyra ledorden rättssäkerhet, kunskap, samarbete och bra bemötande. Enheten gör Miljötillsyn och Efterbehandling arbetar med tillsyn och vägledning av förorenade områden och miljöfarliga verksamheter. Vi gör även tillsyn på länets Sevesoanläggningar och arbetar med tillsyn och övergripande VA frågor enligt Lagen om Allmänna Vattentjänster.

Dalarna har en lång industrihistoria inom gruvdrift, sågverk samt metallindustri och många objekt vi hanterar i tillsynen har koppling till dessa verksamheter. Att åtgärda förorenade områden är högt prioriterat på nationell nivå och flera olika bidrag finns att söka. I Dalarna arbetar vi aktivt med bidragsfinansiering för att sanera mark så att bostäder kan byggas.

Arbetsuppgifter

Vi söker nu dig som är miljöhandläggare med erfarenhet av tillsyn förorenade områden och som gärna vill utvecklas och specialisera dig inom området. En viktig del i vårt arbete är att genom direkta tillsynsinsatser öka andelen privatfinansierade efterbehandlingsåtgärder. Du kommer att ha kontakt med och genomföra tillsyn på verksamheter i drift bla genom att diskutera de utredningar som behövs samt att granska riskbedömningar, utredningsrapporter, statusrapporter, provtagningsplaner, kontrollprogram och föreslagna åtgärder.

Du kommer att arbeta med ansvarsutredningar samt söka och förmedla statliga bidrag. Vidare ingår att granska planer, delta i 12:6 samråd, svara på internremisser och genomföra nationella rapporteringar till Naturvårdsverket. En viktig del i arbetet är att bevaka nyheter och ändringar i lagstiftning och ge tillsynsvägledning med stöd och råd till kommunala tillsynsmyndigheter.

Att åtgärda förorenade områden tar ofta lång tid och innehåller komplicerade miljöjuridiska tolkningar. Till vår hjälp har vi Länsstyrelsens jurister kompletterat med centrala myndigheter som Naturvårdsverket, SGI och SGU.

Vi är 15 personer på enheten med bred naturvetenskaplig och teknisk kompetens. Du kommer att ingå i en grupp med 3-4 kollegor där alla hjälps åt att arbeta och lösa arbetsuppgifterna inom förorenade områden. Du kommer också att arbeta nära kollegor på andra enheter vilka är specialister inom olika områden.

Vid årsskiftet kommer en handläggare att vara föräldraledig. Vi ser ett långsiktigt behov av att förstärka arbetet med förorenade områden och erbjuder därför en tillsvidaretjänst.

I arbetet ingår mycket dialog och kommunikation med verksamhetsutövare, andra myndigheter, näringslivet, allmänheten och samarbete internt på länsstyrelsen. Du kommer att ha goda möjligheter till kompetensutveckling inom olika områden.

Uppdragen från regeringen och andra myndigheter varierar över tid så andra arbetsuppgifter inom miljöområdet kan bli aktuella.

Kvalifikationer

KRAV

Universitets- /högskoleutbildning inom miljö eller motsvarande erfarenhet

Praktisk erfarenhet av tillsyn eller vägledning inom förorenade områden

B-körkort

Det är viktigt att du kan kommunicera väl i svenska, såväl i tal som i skrift.

MERITERANDE

Vi ser gärna att du har erfarenhet av tillsyn och handläggning av förorenade områden inom offentlig myndighet samt besitter erfarenhet inom miljörätt. För att klara av arbetet behöver du ha god samarbetsförmåga och vara serviceinriktad. Vi ser att du är driftig och självständigt kan prioritera och ansvara för ditt arbete.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och referenser.

Anställningens omfattning

Tillträde enligt överenskommelse. Vi tillämpar sex månaders provanställning och individuell lönesättning.
Tillsvidare.

Ansökan

Referensnummer:   112-12627-2018

Gör ansökan

Lön

Löneform: Månadslön.

Anställning

Arbetstid: Dagtid.

Övrigt

Placeringsort Falun.

Länsstyrelsen arbetar för att erbjuda en attraktiv och jämställd arbetsplats som är fri från diskriminering och för att ge alla lika möjligheter.