Brandförman till Räddningstjänsten Söderåsen

Generell information

Övrigt

Spara som favorit

Om arbetsplatsen

Vill du vara med att utveckla vår verksamhet?

Välkommen till Åstorp – Söderåsstaden där människor och företag möts och växer.

Åstorp ligger strategiskt beläget mitt i nordvästra Skåne med närhet till hav och natur. Här finns möjlighet till härliga upplevelser, då natur och kultur är ett kännetecken för kommunen.

Åstorp befinner sig i en positiv tillväxt med cirka 15 800 invånare. Genom mycket goda väg- och järnvägsförbindelser underlättas arbetspendling.

Vi erbjuder en attraktiv arbetsplats, där alla kan göra skillnad. Vi värdesätter den kvalitet som respekt och mångfald tillför. Kommunen arbetar aktivt med hälsofrämjande insatser och har t.ex. tobaksfri arbetstid.

Åstorp är en del av Familjen Helsingborg, vilket erbjuder goda möjligheter till kommunövergripande samverkan och utveckling.

Räddningstjänsten Söderåsen är Klippan och Åstorps kommuners räddningstjänst, som drivs med en gemensam räddningsnämnd. Räddningstjänsten drivs organisatoriskt under Åstorps kommun. Vi har idag tre brandstationer varav två med deltidspersonal i Ljungbyhed och Åstorp och en med kombinerad hel- och deltidspersonal. Dessa tre stationer har minst 18 brandmän och befäl i skift dygnet runt, året runt samt en dagtidsorganisation med ytterligare 7 personer i administrativ tjänst.
Vårt insatsområde består av stora kommunikationsleder som europavägar, riksvägar, länsvägar och järnvägsnät, med såväl tätorter med stadsmiljö som landsbygd, stora industriområden och en Nationalpark som erbjuder enormt friluftsliv i extremt kuperad och vacker miljö.

Räddningstjänsten Söderåsens heltidsorganisation är under fortsatt uppbyggnad efter införandet av heltidsorganisation och tjänsten har utgångsplacering i Klippan. Satsningen är unik i sitt slag och uppbyggnaden innebär att flera förmågeområde ska få utökad kompetens att hantera inom vår insatsorganisation. Vill du vara med och utveckla vår nya organisation? Vi söker nu en brandförman i vår heltidsorganisation.

Arbetsuppgifter

Rollen som brandförman, Bfm, innebär att man tillsammans med brandmästaren i varje lag leder sin grupp i såväl insats som i det dagliga arbetet. Brandförmannen är en arbetsledande funktion i den utryckande organisationen och hanterar uppgifter såväl före, under och efter insats. Du ska ha en dokumenterad bakgrund av arbetsledande uppgifter inom räddningstjänsten. Du ska vara van att planera, genomföra och leda övningar och IT-vana ser vi som en naturlig del. I rollen kan också förebyggande uppgifter ingå. Det ställer krav på såväl hög fysisk och praktisk förmåga som kunskap att hantera administrativa och tekniska system. Rollen handlar om att leda mindre insatser med den egna gruppen, i de större insatserna kan man ha en sektorchefsroll och ingå i ledningsstrukturen på en större skadeplats.

Arbetet på stationen innebär att man har ansvar för den dagliga driften i samråd med Lagbrandmästaren på varje skift. Detta arbete omfattar arbetsledning av såväl stationsarbete, övningar, underhåll av utrustning och att stödja de behov som uppstår på alla våra stationer.

Beroende på personlig lämplighet och erfarenhet, kommer arbetsuppgifterna till stor del att fyllas med olika ansvarsområde. Arbetsuppgifterna kan förändras över tid. Du förväntas aktivt delta i räddningstjänstens utveckling inom kompetensområdet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har lägst Räddningsledare A utbildning vid MSB:s skolor och en lång dokumenterad erfarenhet av arbetsledning i operativt arbete och/eller en lång erfarenhet från heltidsorganisation som brandman med ambition att gå vidare som befäl har en möjlighet att söka denna tjänst. Meriterande är någon specialistkunskap exempelvis instruktörsutbildning för kemolyckor eller räddningsarbete vid tunga fordon, som kan lyfta vår förmåga. Du har en bred kompetens från samtliga roller i en utryckningsstyrka (RDL, RD1, RD2) från såväl släckbil, höjdfordon som tankbil.

Krav:
• I din ansökan ska du lämna in intyg om gångbandsprov enligt nedan angivna nivåer beroende på din ålder utifrån de krav som anges i AFS 2019:3.
• I din ansökan ska du lämna intyg om att du utfört godkänt test enligt definitionen från Svenska livräddningssällskapets Guldbojen
• BC-körkort
• I ditt personliga brev ser vi gärna att du redogör för din bild av framtidens effektiva räddningstjänst.

Du kommer att genomföra följande tester under vår uttagning:

Fystester
Gångband 5.6 km/h i 8 graders lutning i 6 min, nyanställningstest upp till 46 års ålder.
Gångband 5.2 km/h i 8 graders lutning i 6 min från 47 års ålder
Arbetsrelaterat varv
Muskel & konditionstester
Vattentest
Övriga tester
Praktiskt test
Klaustrofobitest
Höjdtest
IT-kunskap
Intervjuer
Medicinska tester (AFS 2005:6/2019:3)
Blir du aktuell för en tjänst så kommer vi att begära ett utdrag ur brottsregistret

Efter testerna så krävs för anställning godkänt läkarundersökning, och arbets-EKG som vi bokar tid till.

Anställningens omfattning

Enligt överenskommelse, dock senast den 15 juni med introduktion i dagtidstjänstgöring, därefter skiftgång enligt bilaga R.

Ansökan

Referensnummer:   A1008834

Gör ansökan

Lön

Löneform: Månadslön.
Individuell lönesättning

Förmåner

Förmån Åstorp, en portal full med erbjudanden, förmåner och friskvårdsbidrag. Aktiviteter i personalklubb.

Övrigt

Sista ansökningsdag är söndagen den 7 mars. Alla sökande kommer inte att kallas utan en första gallring kommer att ske utifrån den information och de handlingar du bilägger ansökan och tester kommer ske löpande efterhand som ansökningar kommer in. Tid för testning sker efter överenskommelse med den sökande dock ska rekryteringen vara avslutad senast den 31 mars 2021
Du ska efter att du skickat in dina ansökningshandlingar och anses lämplig för vidare testning, förbereda dig och planera för att testas enligt vår kravprofil. Vi kommer att kontakta dig.

Testernas genomförande:
Med anledning av Coronaviruset så kommer vi att anpassa testernas genomförande för att minska exponeringen mellan testpersonal och personerna som ska testas. Du förväntas vara fullt frisk och det ställs ett särskilt ansvar på var och en som testas att utföra de hygieniska åtgärder på utrustningen som vi kräver efter varje testtillfälle. Vi uppmanar att; är du sjuk eller har symptom som snuva eller hosta så stanna hemma.
Blir du kallad tester vilket sker mellan via den mailadress du uppger så ska ha med dig följande utrustning för att kunna genomföra testerna.
• ID-kort
• Träningskläder med långa byxor och långärmad tröja
• Träningsskor för löpning
• Badkläder för sim och livräddning
• Vattenflaska och mellanmål för långa testdagar


Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till olika rekryteringskanaler och marknadsföring, vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare, rekryteringssajter eller liknande.