Antikvarie - inriktning arkeologi

Generell information

Övrigt

Spara som favorit

Om arbetsplatsen

Länsstyrelsen Östergötland är en modern myndighet som arbetar med samhällsutveckling i hela länet. Vi får våra uppdrag från regeringen och har många kontakter med myndigheter, kommuner och andra intressenter. Som medarbetare hos oss får du ta ansvar, fatta beslut och driva utveckling tillsammans med skickliga kollegor inom många olika yrkesområden.

Inom Enheten för plan och kultur arbetar vi med frågor som rör hållbar samhällsplanering och kulturmiljö. Vi arbetar främst med ärendehandläggning och tillsyn samt deltar i utredningar och utvecklingsprojekt inom de olika områdena. Vi är 18 medarbetare på enheten varav 8 arbetar i kulturmiljögruppen. Länet är fornlämningsrikt och samhällsexpansionen medför hög efterfrågan på antikvarisk kunskap. Därför ökar vi nu vår bemanning med ytterligare en antikvarie med inriktning mot arkeologi.

Arbetsuppgifter

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är ärenden om ingrepp i fornlämningar, tex bereda ansökningar om arkeologiska undersökningar. Du kommer göra bedömningar av fornlämningar och kulturlandskap samt internt och externt kommunicera förekomster av dessa samt bereda olika bevarande- eller arkeologiska åtgärder. Arbetet är i stor utsträckning kopplat till järnvägsprojektet Ostlänken men även till andra arkeologiska insatser i hela länet. I arbetet gör du riksintressebedömningar kopplade till det östgötska kulturlandskapet. Förebyggande och utåtriktade kulturmiljövårdsinsatser är vanliga samt att medverka till vidareutveckling av dessa och arkeologins roll i samhället.

Kvalifikationer

Vi vill att du har akademisk utbildning med inriktning mot nordisk arkeologi eller annan utbildning vi bedömer likvärdig. Du har erfarenhet från uppdragsarkeologi och kulturmiljövårdssektorn. Det är meriterande om du upprättat undersökningsplaner, har erfarenhet av ärendehandläggning och har kunskaper i kulturmiljölagens bestämmelser. En bra överblick över lagstiftning som rör planering och byggande, såsom Plan- och bygglagen och Miljöbalken är meriterande. Det är positivt om du också har kunskaper om länets kulturlandskap. Du uttrycker dig väl i svenska språket, såväl i tal som skrift. Officepaketet och ArcGIS är naturliga arbetsverktyg för dig. B-körkort och kunskaper i digitala systemet ASK är meriterande.

Som person är du strukturerad, flexibel, har god analytisk förmåga och är van att göra egna bedömningar. Du har god förståelse för siffror, ekonomi och kunskap om tekniska begrepp inom fältet. Du arbetar resultatinriktat, har lätt för att skapa goda relationer och är en god representant för Länsstyrelsen. Du klarar att arbeta tvärsektoriellt både i grupp och självständigt och har ett samhällsperspektiv i ditt arbete. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Anställningens omfattning

Tillträde omgående eller senast under vintern 2021.

Tillsvidare. Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med sexmånaders provanställning.

Ansökan

Referensnummer:   91

Gör ansökan

Övrigt

Vissa av våra tjänster är säkerhetsklassade vilket innebär att säkerhetsprövning då kommer att genomföras innan anställning. Krigsplacering vid Länsstyrelsen kan bli aktuellt.