Skolkurator

Generell information

Övrigt

Spara som favorit

Om arbetsplatsen

I Öckerö kommun bor cirka 13 000 invånare och kommunen som arbetsgivare har cirka 1100 anställda. Tillsammans lever och verkar vi i en kommun som består av tio bebodda öar.

Öckerö kommuns vision handlar om att vara en levande skärgårdskommun; med en hållbar utveckling, närhet till storstaden och samtidigt ett lokalsamhälle med närhet till varandra. Öckerö kommun har goda resultat inom bland annat företagsklimat och som bostadsort. Goda arbetsmöjligheter i både kommun och näringsliv, ett rikt fritidsliv, trygghet och bra resultat i verksamheterna bidrar till att Öckerö kommun är en bra plats att leva och bo på.
Arbetsuppgifter

Vi söker nu en skolkurator till grundskolan. Vi erbjuder dig en organisation med hög trivsel och god stämning.

På skolorna arbetar elevhälsan tillsammans i elevhälsoteam (EHT) där kurator tillsammans med rektor, skolsköterska, specialpedagog, skolpsykolog och logoped ingår. Skolkuratorn har sin arbetsplats på skolorna, men ingår i den centrala elevhälsan. Som skolkurator jobbar du i huvudsak på rektors uppdrag.

Som skolkurator tillför du psykosocial kompetens som ett stöd i det pedagogiska arbetet och i den övergripande planeringen av elevhälsans arbete. Tillsammans med skolans övrig personal undanröjer du hinder för lärande i relation till elevers psykosociala förutsättningar.

Du bidrar även med kunskaper om samhällets olika stödsystem, sociala situationer, lärande och utveckling. Arbetet innebär att arbeta hälsofrämjande och förebyggande på organisation, grupp och individnivå med elever.

I rollen som skolkurator ingår det att vara ett stöd för rektor och personal när det gäller att prioritera/planera och genomföra insatser av psykosocial karaktär för elever. Som kurator arbetar du även i samarbete med externa aktörer. Du genomför också samtal, såsom stöd och motivationssamtal liksom utredande och rådgivande samtal med enskilda elever och deras familjer relaterade till skolsituationen.

Öckerö kommuns grundskolor är i startgroparna för att forma skolsociala team. Syftet med skolsociala team är att genom samverkan mellan skola och socialtjänst bidra till trygghet, ökad närvaro och att elever med en ogynnsam utveckling får stöd i ett tidigt skede. Uppdraget kan komma att innebära att vara en del av ett skolsocialt team på en del av tjänsten, lite utifrån hur vi väljer att forma teamen.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har Socionomexamen eller motsvarande högskoleutbildning. Vi ser gärna att du har erfarenhet av arbete som skolkurator samt erfarenhet av arbete med barn och unga.

Vi söker en medarbetare som är kreativ, flexibel och har ett stort engagemang för barn och ungdomars psykosociala situation och har förmåga att möta människor i olika livssituationer.

Uppdraget innebär att du kan planera, organisera, följa upp och samordna ditt arbete både självständigt och tillsammans med övriga professioner. Du har god samarbetsförmåga, är lyhörd, motiverande och kan betrakta elevers situation utifrån ett helhetsperspektiv. Du behöver ha ett intresse av att arbeta i en pedagogisk miljö.

Anställningens omfattning

Tillträde:   2024-08-12

eller enligt överenskommelse
Tillsvidare.

Ansökan

Referensnummer:   A1290282

Gör ansökan

Lön

Löneform: Månadslön.

Anställning

Arbetstid: Dagtid.

Övrigt

Vi har tagit ställning till vilka kanaler vi använder i vår rekrytering och kontakt av säljare undanbedes. Urval och intervjuer kommer ske löpande.