jobb just nu!

Utställningsintendent till Göteborgs konstmuseum

Tillgängliga språk

Övrigt

Spara som favorit

Arbetsplatsbeskrivning

Med en internationellt uppmärksammad samling, ett gediget utställningsprogram, fördjupande forskning och ett brett utbud av pedagogiska aktiviteter är Göteborgs konstmuseum ett av norra Europas främsta museer för bildkonst. Göteborgs konstmuseum har en samling av internationell klass som omfattar konst från 1400-tal till nutid, företrädesvis från Europa och USA men med en tyngdpunkt i nordisk konst. Samlingen av nordisk konst kring sekelskiftet 1900 är exceptionell i sitt slag.

Med utgångspunkt i en vidgad förståelse av vad ett konstmuseum kan vara, både visar och förvärvar Göteborgs konstmuseum en bredd av visuella uttryck. I såväl utställningar som nyförvärv finns ett starkt fokus på nordisk samtidskonst där verkets egenart står i fokus. Göteborgs konstmuseum är en kulturell och social mötesplats för utbyte av kunskap och upplevelser och en del av museisektorn inom Göteborg stads kulturförvaltning.

Vi söker dig som delar och värdesätter Göteborgs konstmuseums mission - att förändra det sätt vi ser på och upplever konst genom att lyfta fram verk och konstnärer ur andra perspektiv än de förväntade för att vidga den konsthistoriska berättelsen. Vi eftersträvar en arbetsplats som speglar samhällets mångfald.

Arbetsbeskrivning

Som utställningsintendent arbetar du aktivt som curator med Göteborgs konstmuseums utställnings-produktioner. Du arbetar nära Göteborgs konstmuseums enhetschef och utställningsgrupp i den övergripande programläggningen och samordningen av de olika utställningsprojekten och du ansvarar för att tydliggöra planeringen i relation till hela verksamheten: pedagogik, samling, teknik och kommunikation. Du är tydligt närvarande i utställningsproduktionen och är en överbryggande länk mellan olika funktioner på museet, såsom koordinator, tekniker, pedagoger, konservatorer och forskare.
I utställningarna arbetar du med alla delar i utställningsprocessen: koncept, research, projektledning, budget, ansökningar, planering, installering, avtal, konstnärskontakter, produktion av grafiskt material, dokumentation och uppföljning.

I ditt arbete ingår även textproduktion för publicering i informationsfoldrar, webb, kataloger och programblad. Du arbetar aktivt med museets programarbete och medverkar även i presentationer, visningar och konstnärssamtal. Du representerar museet i en rad olika sammanhang, såväl lokala som internationella och har en värdroll för inbjudna konstnärer och samarbetspartners. Du bidrar till samlingens utveckling och ingår I museets förvärvsgrupp med ansvar för inköp till samlingen.

Kvalifikationer

Tjänsten kräver god teoretisk förankring och det är ett krav att du har en akademisk utbildning motsvarande minst fil. kand. inom konstvetenskap. Vi söker dig som har dokumenterat goda kunskaper om konst från 1880-talet och fram till idag, såväl nationellt som internationellt och är väl insatt i samtida konstdiskurs. Du ska ha dokumenterad erfarenhet av utställningsproduktion. Det innebär att du har erfarenhet av att självständigt leda arbetet med konstutställningar inom en konstinstitution, som curator och/eller projektledare. Det är meriterande om du genomgått curator utbildning. Du har en vana av att arbeta mot budget
Textproduktion är en viktig del av arbetet och därmed behöver du behärska svenska och engelska obehindrat. Utöver detta har du en god stilistisk förmåga och skriver språkligt korrekt.


Som person vill vi att du;

• är aktiv i yrkesmässiga sammanhang som är relevanta för museet, har en god omvärldsbevakning och ett brett nätverk inom konstvärlden
• är samarbetsorienterad, prestigelös och har förmåga att främja en god och positiv stämning i arbetsgruppen
• är målinriktad, strukturerad och har samtidigt en lyhördhet för verksamhetens behov
• är kommunikativ, strävar efter god framförhållning och har ett intresse för att konsten ska nå ut till en bred publik
• har ett stort samhällsintresse och ser det som en utmaning att utveckla relationen mellan aktuella samhällsdiskussioner och utställningsprojekt.
• drivs av en vilja av att möta en publik genom utställningar och program

Anställningens omfattning

Anställningsform:   Tidsbegränsad anställning

Omfattning:   Heltid

Tillträde:   2017-09-01

Tidsbegränsad till: 2018-04-15

6 månader eller längre.

Ansökan

Ansök senast:   2017-05-10

Referensnummer:   A675166

Välkommen att söka genom att: Gör ansökan

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen:   1

Arbetstid: Dagtid.

Kontakt

Kontaktpersoner
Anna Hyltze
Enhetschef
031-368 35 20

Johan Sjöström
Utställningsintendent
031-368 35 08

Fackliga företrädare
Petra Waern
Saco- DIK
031-368 35 22

Solveig Lehtonen
Vision
031-368 35 13